21-7-13 De Tour de France heeft een winnaar Chris Froome


De Tour de France 2013 is deze avond tot een einde gekomen. Wat al geruime tijd zeker leek is werkelijkheid geworden. Chris Froome heeft “Het geel” succesvol Parijs binnen gebracht. Na een massasprint met Kittel als winnaar (zijn 4de een groot succes voor Argos Shimano) kwam team Sky arm in arm over de meet. De “Mollemadness” heeft geleid tot een geweldige zesde plaats voor Bauke Mollema. Gezien hij als tweede in het algemeenklassement de derde week in ging, mag er gezegd worden dat Mollema de grootste Nederlandse tour prestatie is sinds heel lange tijd heeft geleverd!
Nu volgen er weken van criteriums, de plaatselijke rondjes om de kerk. Dinsdag is dat hier in Helmond. Voor de plaatselijk minder bekende onder ons, de Bavaria Profronde van Stiphout, Stiphout is een wijkje van Helmond. Als mijn informatie klopt starten onder meer, Froome, Mollema, de broertjes Poppel en ten Dam.


De tour lijkt nagenoeg geheel schoon te zijn verlopen. Buiten de sceptici werd er wel onderbouwd getwijfeld over een groepje Spanjaarden. Die leken wel heel eenvoudig en snel te herstellen en zelfs beter te worden in de laatste week. Iets wat theoretisch onmogelijk is. Ik hoop het niet, maar helemaal optimistisch over een 100% schone tour kunnen we nog niet zijn. Verder lijkt alles betrouwbaar en dat was nodig!


Persoonlijk heb ik van de tour genoten! Ondertussen ben ik zelf druk aan het trainen voor de kwart triatlon in Nuenen komend jaar. Niet dat ik fietsen minder leuk vind, maar gewoon omdat het leuk is. Als het hardlopen echt goed gaat zit ik er aan te denken om de halve marathon van Eindhoven te lopen. Dit is al wel erg snel (13/10) dus heel sterk geloof ik daar niet in.


Tot slot terug naar de tour. Het ontbreken van de avondetappe zal wel weer even wennen zijn. Wel mag er gezegd worden dat Mart Smeets het weer heel mooi gedaan heeft na zijn zeer belabberde werk tijdens de Olympische Spelen. Terwijl Dalida met Buenas nouches mi amore nog na klinkt in onze gedachte sluit de wereld zijn ogen na drie geweldige weken van wielrennen. Om af te sluiten is er niets anders mogelijk dan de woorden van Froome te herhalen en te hopen dat het klopt: “Dit is een gele trui die blijft staan”.