Onderhoud:

Vaak merk ik dat mensen niet goed weten wat ze met een fiets moeten doen als het gaat over onderhoud. De zin: "Hij gaat eind van het seizoen naar de fietsenmaker" wordt veel gebruikt. Net zo vaak schiet dit er ook bij in en mist de fiets een jaar onderhoud. Zonden! Een goed onderhouden fiets rijdt veel lekkerder. Wanneer je alles zelf kan scheelt het ook nog veel geld. Tijd om alles te leren over het onderhouden van een fiets!

 

Schoonmaken

 

Hoe maak je een fiets schoon?

Het klinkt zo simpel, een fiets schoon maken. Toch zijn er veel vragen en nog meer verhalen over de do's en don'ts. Hoe reinig je een ketting goed en hoe zeker ook niet. Een hogedrukreiniger gebruiken mag dat nu wel of absoluut niet? Hoe maak je stuurlinnen schoon? Al die dure producten, moet dat nu echt? Vele vragen, waarin ik zelf ook mijn weg heb moeten zoeken. Graag neem ik u mee op rondleiding door mijn manier van werken.

 

Afstellen

 

Een fiets rijdt veel fijner als deze op de juiste manier is afgesteld!

Het is opvallend hoeveel mensen problemen hebben met de afstellingen van de fiets. Een rammel in je fiets, vaak de ketting die niet lekker loopt. Het afstellen van de derailleurs kan dit verhelpen. Het goed afstellen van de remmen kan je een valpartij voorkomen en het afstellen van stuur en zadel kan blessures voorkomen. Rede genoeg om hier aandacht aan te besteden. Maar, hoe stel je een fiets af?

 

Monteren

 

Nieuwe onderdelen, net geleverd of gekocht. Nu alleen nog monteren!?

Hoe lopen die kabels nou ook alweer? Was nou links of rechts de voor rem? Hoe weet ik of de ketting de juiste lengte heeft? Vele problemen komt men tegen bij het monteren van onderdelen. Vaak gaat het, na veel getrubbel toch nog wel, maar het kan zo eenvoudig. De kunst zit hem in de voorbereiding, weten wat er moet gebeuren en hoe dat moet.